Altijd op de hoogte!
Wil je op de hoogte blijven van nieuwste ontwikkelingen over werkvoorbereiding? Schrijf je in en ontvang de nieuwste trends, banen en opleidingen!
De ene werkvoorbereider is de andere niet – dit lijkt het intrappen van een open deur, echter werkvoorbereiders komen in veel meer sectoren voor dan veel mensen weten. Werkvoorbereiders vinden we eigenlijk overal waar wij te maken hebben met bouwen en onderhouden. Hierdoor verschillen de verantwoordelijkheden en werkzaamheden dan ook enorm.
Verschillende achtergronden en functies
De functie-inhoud en arbeidsvoorwaarden die gelden voor de verschillende functies als werkvoorbereider zijn dan ook zeer divers. Een goed voorbeeld bij ons is Timo Schaap, die geen specifiek technische opleiding had, maar dit compenseert door een interesse in techniek en een gezonde dosis nieuwsgierigheid, lees Timo’s verhaal.
Verschil in beloning werkvoorbereiders
Voor velen zal de eerste vraag die opkomt, zijn: in welke werkvoorbereidersfunctie zijn de verdiensten het hoogst? Een kort antwoord hierop is, dat met name in de olie-, gas- en zware industrie de salarissen hoger zijn dan in de bouw, utiliteit, productie en (semi-)overheden.
Brede range van salarissen
Uiteraard verdienen niet alle werkvoorbereiders zoveel geld; het salaris ligt over het algemeen tussen de € 30.000 en € 60.000 per jaar, waarbij toeslagen zoals consignatie diensten en de specifieke CAO’s een behoorlijke invloed hebben op de arbeidsvoorwaarden van de werkvoorbereider.
Werkvoorbereiders zijn trouwe werknemers
Vanuit Werkvoorbereider.nl hebben wij gemerkt, dat als werkvoorbereiders besluiten horizontaal over te stappen er vaak een aantal redenen zijn die meespelen bij de afweging om zich actief op de arbeidsmarkt te begeven. Werkvoorbereiders zijn van nature (op een klein percentage na) niet de groep die zomaar besluit om naar aan andere werkgever over te stappen. Trouw en loyaliteit zijn vaak een basis om bij de huidige werkgever te blijven.
Redenen voor werkvoorbereiders om wél over te stappen
Vanwege deze trouw en loyaliteit is salaris meestal niet het toverwoord voor de werkvoorbereider om een horizontale overstap te maken. Redenen die wél worden opgegeven om toch over te stappen zijn o.a. reorganisatie of wijziging in management bij huidige werkgever, uitholling van de werkzaamheden, faillissement van werkgever of bijvoorbeeld de reistijd.
Als de werkvoorbereider eenmaal besloten heeft zich op de arbeidsmarkt te begeven, dan wordt deze bedolven onder aandacht van allerlei partijen, zowel bureaus als werkgevers. De meeste werkvoorbereiders zijn echter geen switchers en zij moeten dan een keuze maken met wie ze willen samenwerken. Door het gebrek aan ervaring op de arbeidsmarkt is het voor de werkvoorbereiders lastig een keuze te maken. Vaak wordt het salaris dan plotseling wél een belangrijke factor en proberen de partijen met man een macht deze man of vrouw over te halen door het salaris een hoofdrol te laten spelen.
Verschillen tussen jong en oud
Er zit in de keuze tot een andere job als werkvoorbereider wel vaak een groot verschil tussen jong en oud. Bij de oudere generaties zijn het salaris, pensioen en zekerheid die de boventoon voeren, wat uiteraard ook niet verwonderlijk is, aangezien zij in een andere levensfase zitten dan de jongere generaties. De wat oudere werkvoorbereider heeft verder een andere ethiek en maatstaf van werken, waarbij trouw aan een werkgever erg belangrijk is. Dit wordt ook andersom verwacht.
Wil je op de hoogte blijven van nieuwste ontwikkelingen over werkvoorbereiding? Schrijf je in en ontvang de nieuwste trends, banen en opleidingen!
Natuurlijk is salaris een factor, maar zeker ook mobiliteit en de ontwikkeling in de functie is verschillend tussen de generaties. Waar pensioen belangrijk is voor de oudere generaties, focussen de jongere generaties zich veel meer op de eigen ontwikkeling en een goede werk-privé balans.
Werkvoorbereider begeleiden bij overstap
Samenvattend is de situatie van elke werkvoorbereider anders en zal er goed geluisterd moeten worden naar de vraag. Hierbij is het belangrijk om de werkvoorbereider goed te begeleiden met betrekking tot zowel de arbeidsvoorwaarden als de andere factoren die hij/zij voor ogen heeft, zoals bedrijfscultuur, ontwikkelingsmogelijkheden en werkomstandigheden. De overstap die Esraa bijvoorbeeld maakte, was niet direct voor de hand liggend.
Uitstekende banen in diverse sectoren wachten op een ervaren professional als jij. Waar wacht je nog op?
Jij vindt het heerlijk om fysiek buiten te werken en ervoor te zorgen dat water- en rioolleidingen in en rond Amsterdam perfect in orde zijn en blijven. Wij zorgen ervoor dat je de benodigde opleidingen krijgt.
Organiseren en coördineren zit jou in het bloed - jouw elektrotechnische vaardigheden wil je gaan toepassen in het vak werkvoorbereider!
Ben jij degene die thuis alle financiën in een overzichtelijk Excel bestand heeft staan? Weet jij precies wat er nodig is om klussen aan te pakken? Overzie jij werk en handel je daarnaar? Eigenlijk ben je dan al bezig als werkvoorbereider! Wil je dit combineren in een technische omgeving, lees dan snel verder.